Béžová – barva střídmé elegance

Béžová barva není sice žádným křiklounem, ale v poslední době stále častěji dokazuje, že je nezbytnou součástí mnoha moderních interiérů. Protože připomíná vše přírodní, udržuje si velmi dobré postavení mezi ostatními, převážně dominantními barvami. Společně s nimi dokáže vyrovnávat nepřiměřené napětí v prostoru a uvolňovat dost energie na to, aby se s ní lidé cítili příjemně.

Béžová barva není barvou spektrální a dalo by se říci, že má proto určité nevýhody. Je to neutrální barva, která vzniká smícháním jiných barev, nejčastěji hnědé s bílou a dále s množstvím komplementárních barev. Její odstín a teplota závisí na barvách, ze kterých je namíchána. Béžová může mít proto mnoho nejrůznějších odstínů, například do žluta, do okru, ale i do červena, do modra, do fialova, a dokonce do zelena a do šeda! Teplota béžové barvy se mění v závislosti na příměsích a může být tedy teplá i studená. To, co se na počátku jevilo spíše jako nevýhoda, obrací se nyní ve prospěch této nenápadné, ale přitom žádoucí barvy, která je velmi úzce spjata s přírodou. Není rozporuplná, nedráždí ani neirituje. Má proto všechny předpoklady stát se rovnocenným partnerem ostatním barvám a uplatnit se ve velkém i malém interiéru.

Kde ji najdeme

V přírodě je béžová barva zastoupena například barvou nejrůznějších kamenů, kamínků a oblázků a také země v určitém zemském podloží, které nepostrádá stopy jílu. Béžová je vidět v barvě dřeva, ať už rostlých nebo pokácených a nařezaných stromů. Také květy, plody a semena některých stromů, keřů a rostlin jsou zbarvena do béžova. Tahle nenápadná a současně všudypřítomná barva je hojně zastoupena i v živočišné říši. Kůže, srst, oči, to vše mají zvířata zbarvena rozličnými odstíny béžové. Namátkou připomeňme třeba srst velblouda, lamy, lva, zajíce, křečka a peří mnoha drobných i velkých ptáků. Vždyť béžová barva působí v přírodě jako ochranné zbarvení, aby se zvířata mohla spolehlivě ukrýt před zraky nepřátel. Také lidé mají béžovou barvu v pleti a ve vlasech. „Aniž si to možná vůbec uvědomujeme, je béžová barva všude kolem nás zastoupena mnohem více než barvy ostatní. A je to zřejmě proto, že je natolik nenápadná, že nám to vůbec nepřijde nenormální. Tahle barva je prostě neoddělitelnou součástí našeho života, aniž by se o to nějakým zvláštním způsobem ucházela,“ vysvětluje odbornice na barvy Eva Vančurová.

Vlastnosti

Béžová barva zřejmě nesymbolizuje nic zvláštního, natož převratného. Je tady prostě s námi, oddaná a nenápadná. Vždy zklidňuje, umí být střízlivá a tichá a nikdy není křiklavá. Podle kombinace základních odstínů a následně teploty mohou její teplé odstíny působit útulně a hřejivě, studené tóny budou chladné a elegantní. Pro některé energičtěji založené jedince může proto béžová barva v nejrůznějších odstínech představovat nudu a určitou bezvýraznost.

Lidé, kteří preferují béžovou, jsou většinou uvolnění, přirození, klidní a přátelští. Nechtějí být nápadní a vždy raději dají přednost jednoduchosti a eleganci, ať už se to týká jejich vzhledu, nebo zařízení jejich domovů.

Uplatnění v interiéru

Béžová barva je v interiérech velmi žádoucí, a to zejména pro své mnohostranné použití. Působí velmi přirozeně, protože je inspirována živou i neživou přírodou. Béžová je barvou světlého dřeva a v poslední době se uplatňuje zejména v módních ,,bělených“ tónech podlah, oken, nábytku, ale také obkladů a stěn. Připomínka kůže a srsti zvířat je evokována v kobercích a v mnoha dalších bytových tkaninách. Semiš, mikroplyš, tkaniny s vlasem a zvláštní strukturou, ty všechny představují měkkost a útulnost, kterou navíc podtrhuje béžová barva. Ta je krásná a neodolatelná především na materiálech, které jsou jí blízké z přírody, a na strukturách, které ji dokáží oživit.

„Béžová barva vytváří klidný a stabilní základ celému interiéru. Jako neutrální barva se dobře kombinuje a může proto sloužit jako pozadí pro další barvy,“ říká Eva Vančurová. Její světlé tóny mohou být jednou ze základních barev vytvářejících podklad a koncepci pro zařízení celého bytu či domu. Béžové mohou být jak podlahy, tak nábytkové sestavy, sedačky, křesílka, stolky, a také nejrozličnější doplňky – závěsy, záclony, přehozy, polštáře nebo malé i větší solitéry.

Béžová jednoznačně navozuje pocity domova, klidu a pohodlí. Zbytečně nerozptyluje, a tak ji mnohdy vyhledáváme, když chceme odpočívat, uvolnit se a nebýt nijak rušeni nežádoucími okolními vlivy.

Teplé odstíny béžové barvy opticky zútulňují prostor. Hodně světlé tóny opticky zvětšují a prosvětlují, zvláště pak odstíny téměř bílé nebo ty, které jsou zbarveny do žluta. Dávají prostoru dojem lehkosti a svěžesti a hodí se proto do místností s menší dávkou slunečního svitu. Okrové tóny béžové barvy jsou hřejivé a stabilní. Studené odstíny béžové barvy mají mnohdy šedý nádech, který působí chladně a elegantně, a podobně jako šedá barva jsou neutrálním základem pro jakoukoli další barevnost v interiéru.

Nejrůznější odstíny béžové působí velmi přirozeně na podlahách, zdech i nábytku. Téměř vždy navozují uvolnění, lehkost a klid. „Béžová je vhodná hlavně tam, kde chceme vytvořit klidné, nerozptylující prostředí,“ zdůrazňuje Eva Vančurová. Dokonale se proto hodí do domácích pracoven, studoven, čítáren, eventuálně obývacích pokojů nebo ložnic a dětských pokojů. Jak je zřejmé, v obytném prostoru je použitelná takřka bez omezení. Jen se příliš nehodí do prostor, kde je třeba podpořit konverzaci nebo živou společenskou atmosféru.

Zajímavé kombinace

Béžová barva se velmi dobře kombinuje. Klidné a přirozené monochromatické schéma béžové v různých odstínech vytváří pozadí pro další, nejlépe teplou doplňující barvu. „Mám na mysli zejména hnědou, žlutou, oranžovou nebo červenou. Tyto barvy totiž dodávají jinak střídmému prostoru hřejivost a potřebnou jiskru,“ vysvětluje Eva Vančurová. Elegantní a čistá harmonie vzniká kombinací s hnědou a s bílou. Velmi častá a oblíbená je béžová v moderním interiéru zvláště s tmavě hnědou. Tato kombinace je dokonale nerušivá, navíc dává vyniknout tvarům a strukturám. Kontrastní, a přesto hluboká, vážná a klidná může být béžová s černou. Jistě zajímavá a současně nepříliš častá kombinace je béžová s modrou, jako písek a země s modrým nebem nad hlavou. Modrá navíc zjevně podporuje eleganci dané harmonie. Velmi přirozená a klidná je kombinace béžové a zelené barvy. Společně dosahují velmi uklidňujícího a relaxačního dojmu. Hodí se proto zejména do koupelen a ložnic. I béžová s fialovou může vytvořit zajímavou, byť trochu nezvyklou kombinaci. Fialová barva totiž umocní eleganci a sofistikované působení v prostoru. Krásné a jemné jsou i kombinace béžové s lila či jemnou růžovou barvou, protože dávají prostoru něžný, téměř ženský nádech.

Jak je vidět, béžové barvy se jen tak nezbavíme. Už proto, že se dokáže tak dobře shodnout s ostatními barvami. A pokud by snad někdo chtěl tvrdit, že to není žádná barva, jednoduše mu to vyvraťte.